Milanovac Porečki

Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: 1 ... 22 23 [24] |   Go Down
  Print  
Author Topic: Zdrava ishrana  (Read 9447 times)
Kruger
Global Moderator
rejting: Izgubljen slucaj

Ugled +14/-3

Why are you screaming, I did't cut you a bit, yet!

« Reply #345 on: March 15, 2010, 10:39:44 PM »

Kada smo kod zdrave hrane zadnja nedelja pred Uskrs je kod mene i ove godine zaduzena za post. Bice

i
Kaktussic
Global Moderator

Ugled +13/-1

Budalu ne treba traziti, sama se javi!

« Reply #346 on: March 18, 2010, 02:54:46 PM »

Retko koja biljka je sa svojim plodovima kao brusnica, koja je prirodni antibiotik, potvrdila svoj doprinos zdravlju. Plodovi su bogati različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalijum i biljna vlakna. Crvena tvrda bobica ima zbog veće količine vitamina C kiselkast ukus.   

Pored toga brusnica kao lekovita biljka je već dugo poznata, od lišća i plodova se prave lekoviti čajevi, u svežem obliku se prave sokovi, plodovi se mogu čuvati samrzavanjem ili sušenjem, a njime možemo pripremati džemove i ukusne sosove i jela. Sveže brusnice, sok, smrznute ili sušene su  prirodan antibiotik koji, uništava štetne bakterije i gljivice u telu. Bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko delovanje tako su istraživanja pokazala, da brusnice mogu sprečiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. Colli bakteriju), isto tako sastavni delovi brusnice deluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa.Plodovi brusnice

Isto tako sastojci brusnice smanjuju rizik od različitih karcinoma, kao što su rak dojke i debelog creva, sprečava rast ćelija raka i njegovo širenje po telu. Brusnica pomaže pri obnovi vida (očiju), smanjuje šećer u krvi, što je korisno za dijabetičare. Plodovi brusnice su veoma cenjeni u ishrani osoba izloženih stresu, prevencija su kod kardiovaskularnih bolesti (srca i krvnih žila). 

Preporučuje se sok i čaj od plodova i lišća brusnice, deci i starijim osobama. Brusnica je crvena jagodica koja se kao namirnica upotrebljava za kolače i torte, marmelade sirupe kao filovi u pecivima, ide kao sastojak voćnih kupova, frapea. Jela od mesa vepra i druge divljači zadržavaju svojstvenu aromu, koju umak od brusnica ublažava, tako se jelo čini ugodnijim i probavljivijim.  Plodove brusnice preradimo u sok, čaj, džem, umak, plodovi se suše ili zamrzavaju, kao jagodasto voće pravi su izvor užitka i zdravlja.

Svako ko želi može na okućnici posaditi manji nasad brusnica tako da ima lišđe i plodove na dohvat ruke, a u proleće u početku marta i aprila je pravo vreme da se sade brusnice.

Izvor: Kodren

kalabic
rejting : Spreman za poparu

Ugled +9/-0

« Reply #347 on: March 18, 2010, 05:40:38 PM »

Nisam ja kriv kad  stavi ruke na lap top on poludi a danas ga je baš izmaltretirao -interesujeme gde ima rasad ?
« Last Edit: August 26, 2010, 10:09:38 AM by admin » Logged
Kaktussic
Global Moderator

Ugled +13/-1

« Reply #348 on: March 18, 2010, 05:45:16 PM »

Kalabicu?!   opuhmu90

Kruger
Global Moderator

Ugled +14/-3

Why are you screaming, I did't cut you a bit, yet!

« Reply #349 on: August 25, 2010, 10:09:02 PM »

E kada je rec o zdravoj ishrani da se malo i nasalim.
Zazvoni meni danas telefon, sa druge strane Kalabic koji me poziva da hitno dodjem posto mu je potrebna pomoc oko nekakve fizikalije. I tako odem ja do njega da fizikalisemo i naletim na Admina koji je inace vec bio kod njega i krenemo da fizikalisemo na sledeci nacin:

Piletina u sacu pecena krompirom, sargarepom, pecurkama, slaninom, raznim travkama pobrljavkama i tako to na tu temu.....
Mogu vam reci da je bilo nezaboravno, ponovilo se vrlo brzo...
Nas Admin se ipak opredelio za salaticu ( ili mozda to nije bila salatica i zdravu cistu " izvorsku vodu ")

Kalabic je odmah rekao ne " nezdravoj ishrani " i napao je prilozeno

Rezultat svega

BILO JE PRELEPO
« Last Edit: August 25, 2010, 10:11:57 PM by Kruger » Logged
Kaktussic
Global Moderator

Ugled +13/-1

« Reply #350 on: August 25, 2010, 10:13:26 PM »

vc vc

nista ovo ne valja!

admin
Administrator

Ugled +6/-1

The Milanovac Porečki Ekipa

« Reply #351 on: August 26, 2010, 12:15:24 PM »

Istine radi, da propratimo ce događaj redosledom kojim se i događao. Ovako, prvo je Kalabić pozvao mene da mu nešto pripomognem. Kada sam stigao zatekao sam ovakav ambijent :

Primetio sam u samom uglu metalnu posudu , takozvani SAČ, zatrpanu u pepelu. Radi fotografisanja uklonili smo pepeo sa posude. Onda je to izgledalo ovako :

MAjstor je podigao poklopac i evo šta se našlo pred našim očima :

Sve ostalo je posebna priča...
« Last Edit: August 26, 2010, 12:27:25 PM by admin » Logged

The Milanovac Porečki Ekipa
zavrzzzlama
rejting : Poludeo

Ugled +12/-1

Milanovcanka zauvek!!!!!!

« Reply #352 on: August 26, 2010, 09:49:25 PM »

Ove zum slicice (na kraju postova) i Krugijeve i Adminove me  pazi
Kalabicu pazi samo da ih ne razmazis mnogo sa party uz sargarepice ( jes' da su sargarepice u tragovima ali da ih iskoristim da ne odem u off)...

Kaktussic
Global Moderator

Ugled +13/-1

« Reply #353 on: August 26, 2010, 11:38:17 PM »

Квалитетно, квалитетно баш дочарано! bravo

Pages: 1 ... 22 23 [24] |   Go Up
  Print  

Jump to: