Milanovac Porečki

Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
Pages: 1 ... 29 30 [31] 32 33 34 |   Go Down
  Print  
Author Topic: Stari Donji Milanovac  (Read 12350 times)
Kruger
Global Moderator
rejting: Izgubljen slucaj

Ugled +14/-3

Why are you screaming, I did't cut you a bit, yet!

« Reply #450 on: March 03, 2010, 10:00:35 PM »

Ovo je bilo pre godinu - dve dana ako me secanje ne vara???
padarak100
rejting : Ispilio se
*

Ugled +1/-0

« Reply #451 on: March 03, 2010, 10:36:26 PM »

Zavrzzz, jesam li tu ? Da li me vidis? Plutamo li?
kalabic
rejting : Spreman za poparu

Ugled +9/-0

« Reply #452 on: March 03, 2010, 10:48:39 PM »

Ovo je bilo pre godinu - dve dana ako me secanje ne vara???
vara te - danas je slikano
« Last Edit: March 04, 2010, 11:45:34 PM by admin » Logged
zavrzzzlama
rejting : Poludeo

Ugled +12/-1

Milanovcanka zauvek!!!!!!

« Reply #453 on: March 03, 2010, 10:57:25 PM »

Kalabicu, nije lako gledati ove slike, zato sto si tako kadrirao da imas osecaj kao da iz Starog Milanovca, kao nekada, posmatras rumunsku obalu...a i Ribnicu... Sve pohvale zbog toga.
Gledam ih i "vrtim" filmove... i trazim (grcevito), da nesto prepoznam...

Krugi je, prosle godine stavio slicne motive u nekoj drugoj temi, na forumu...

Zavrzzz, jesam li tu ? Da li me vidis? Plutamo li?

Vidim sada, tek...
Jeste, malo i gnjurim... po secanju... malo i cmizdrim...

stari Milanovac ili sta je od njega ostalo

Ostalo je jos, sem secanja, na kopnu... Spremam citav "elaborat" kako to da prikazem...(kad smislim, eto mene)... Samo cu ti reci Kalabicu - Lovacki dom, to je ostalo, izmedju ostalog! Mogu sada da ga zovu kako hoce i ko hoce!

Kalabicu, hvali ti  klijuvgty

kalabic

Ugled +9/-0

« Reply #454 on: March 03, 2010, 11:05:04 PM »

Ovo što se vidi od ruševina je hotel i deo bolnice a ono što se malo vidi da viri iz vode kao polukrug to je ostatak od lokomotive koja neznam zašta je služila
zavrzzzlama

Ugled +12/-1

« Reply #455 on: March 03, 2010, 11:43:57 PM »

Ovo što se vidi od ruševina je hotel i deo bolnice a ono što se malo vidi da viri iz vode kao polukrug to je ostatak od lokomotive koja neznam zašta je služila

Lokomotiva? Jedino je bila u Sipskom kanalu, dok sam ja tu zivela. Mozda su dovukli neku lokomotivu da pomaze u rusenju tj. preciznije u nosenju materijala, kasnije.

Prema rumunskim brdima, koliko su blizu (poslednja slicica u nizu, ako si na nju mislio), to bi mogla da bude metalna konstrukcija zicare - tako su prebacivali rudu iz Majdanpeka, kod pristanista je to bilo.
 I radila je zicara, u moje vreme, ne znam do kada... Uz obalu, levo od pristanista su bile baste. Mogao si da "uzajmis" i gajis povrce (mi smo imali krompir) i zalivas vodom iz Dunava, a iznad po debeloj zici "idu vagoni" sa rudom...

P.S. Oraspolozi se, kad se setim tog zalivanja i puno ljudi po svojim parcelama...  vc

kalabic

Ugled +9/-0

« Reply #456 on: March 04, 2010, 02:50:50 AM »

Lokomotiva? Jedino je bila u Sipskom kanalu, dok sam ja tu zivela. Mozda su dovukli neku lokomotivu da pomaze u rusenju tj. preciznije u nosenju materijala, kasnije.

Prema rumunskim brdima, koliko su blizu (poslednja slicica u nizu, ako si na nju mislio), to bi mogla da bude metalna konstrukcija zicare - tako su prebacivali rudu iz Majdanpeka, kod pristanista je to bilo.
 I radila je zicara, u moje vreme, ne znam do kada... Uz obalu, levo od pristanista su bile baste. Mogao si da "uzajmis" i gajis povrce (mi smo imali krompir) i zalivas vodom iz Dunava, a iznad po debeloj zici "idu vagoni" sa rudom...

P.S. Oraspolozi se, kad se setim tog zalivanja i puno ljudi po svojim parcelama...  vc

Može biti da se radi o konstrukciji žičare ,pitao sam neke starije ljude iz Oreškovice šta je to pa sam dobio ogdovor da je lokomotiva ,ja se žičare ne sećam uopšte ,moguće da je skinuta u periodu koji ja pamtim,ali se zato bašti odlično sećam tako smo slatko krali voće i povrće da nemogu da objasnim osećaj (a svi smo imali bašte kući ,ali nije bilo slatko)dok jedeš jagode  a zemlja samo krcka pod zubima ,eh lepote!
zavrzzzlama

Ugled +12/-1

« Reply #457 on: March 04, 2010, 05:15:33 PM »

Zicara je samo jos jedna prica "za ne poverovati" jer je to bila kao "leteca, vazdusna zeleznica".
       Ne secam se kada je prestala sa radom, mozda sredinom 50-tih godina proslog veka. A bila je duga 18km. Seca se i moja starija sestra kako su se vagoni (da, da vagoni) klatili ili putovali.

Ako na Guglu ukucate "majdanpek+zicara", na prvoj strani, treca adresa:Obnova rudarstva u Majdanpeku - str4 , pa kliknete tu...videcete i tekst a i te vagone (sajt naseg clana foruma Jupi!), samo tamo su ih gurali a kod nas su putovali zicom na !

(pokusala sam da direktno ukucam: http:// www.paundurlic.com/s20vek2.htm ali ne radi, uvek. Ako vama radi, super!)

A sad da se malo vratim u te baste. Imali smo i sistem nekih plitkih sanceva, koji smo mi kopali, da bi voda ravnomerno zalivala leje. I vazda smo bili mokri...

Kalabicu, i mi smo jeli zelene sljive (citaj krali)... Imali smo i mi malu bastu, kuci, ali ovo su bile velike - Opstinske! Jutros mi sestra kaze da je tu bila i skolska parcela (eto, ja se toga ne secam)!

Kruger
Global Moderator

Ugled +14/-3

« Reply #458 on: March 09, 2010, 03:40:39 PM »

da se vide još neki stari Milanovčani koji su ostali zapamćeni

Dva slatkiša, dva sina...  zaljubljeni clan

...i ta ista dva sina i njhova mama tetka Tina ( Kristina )... zaljubljeni clan

...koja je pravila boraniju, najlepše na svetu (za mene)! I kada sam prolazila ulicom zvala bi "Hajde, Jojo, imam boraniju!" "Ma, ne tetka Tino čekaju me baba i teta", odgovarala bih ja, sa jednom nogom već na kapiji. "Hajde, hajde...znam da ti voliš baš moju!" i smeškala se baš kao na sličici u parku i još lepše...
Onda bih ja sela i pravila koncentrične krugove od one masnoće što ispliva na površini tanjira, a njeni sinovi me gledaliiiiiiiii... i stideli se, baš kao na slici, jer ja sam bila velika a oni mali (valjda zbog toga)...

I evo njih u parku, tetka Tina ima i trećeg sina!  Jupi!

A na sličici moj drugar Mile, stoji sasvim desno. Mile (neku godinu mlađi od mene) je bio u Zaječaru u bolnici u isto vreme kad i moja starija sestra (operisali krajnike)...i pravio priredbu u bolnici, uveseljavao  društvo...a tek operisan! Dole, čuči, Grozdijanka Ilić, sestra mog drugara Slavka.

Kalabiću (ili neko drugi), ako znaš nešto o mojim komšijama javni...

P.S. Ove su sličice nastale negde ranih 60-tih god., ili tako nešto...

Ja sam tek sad obratio paznju na ove slike koje si okacila i vidim da si malo " zakacila " moju rodbinu Arandjelovice. Na prvoj kao i na drugoj slici sa sada  pokojnom baba Tinom su ujka Bakica- milanovacki berberin ( levo ) i ujka Dragan - vojno lice, cini mi se da je u Pirotu( desno ). Na trecoj slici je i najmladji ujak Rade - u narucju baba Tine dok skroz levo stoji pokojni ujka Djordje Zdravkovic - zvani Caplin. Imas ga na filmu o starom Milanovcu kako svira gitaru.
« Last Edit: March 09, 2010, 03:44:18 PM by Kruger » Logged
Kruger
Global Moderator

Ugled +14/-3

« Reply #459 on: March 09, 2010, 06:06:54 PM »

Mozes da prepravis kopiranjem svega sto si napisala i onda poredjaj kako ti je volja!!
zavrzzzlama

Ugled +12/-1

« Reply #460 on: March 09, 2010, 06:45:59 PM »

Mozes da prepravis kopiranjem svega sto si napisala i onda poredjaj kako ti je volja!!
Ma, kad nece, nece... A onda, hoceee... UHHH...

Ja sam tek sad obratio paznju na ove slike koje si okacila i vidim da si malo " zakacila " moju rodbinu Arandjelovice. Na prvoj kao i na drugoj slici sa sada  pokojnom baba Tinom su ujka Bakica- milanovacki berberin ( levo ) i ujka Dragan - vojno lice, cini mi se da je u Pirotu( desno ). Na trecoj slici je i najmladji ujak Rade - u narucju baba Tine dok skroz levo stoji pokojni ujka Djordje Zdravkovic - zvani Caplin. Imas ga na filmu o starom Milanovcu kako svira gitaru.

Elem, ponovo...  bruiju Jupi! Jupi! Jupi! 

Raduje me sto ti je tetka Tina rod, i sto si lepo napisao o ljudima koje ja znam samo kao decicu... A mnogo su lepi... Ima ih na slici sa babom (u postu koji si ti na moju molbu prepolovio o modi "ponosna baba i unuci").

I mnogo je bila lepa hladovina u njihovom dvoristu, dok sam jela boraniju... Preko puta njih (isto dvoriste) je stanovala tetka Ljubinka. Bila je mnogo lepa - lepotica (Floric?)
E, u nju je bio zaljubljen... al' necu da kazem, bio mi je nastavnik! Nemam njenu sliku a bas je bila lepa!
Tetka Tina se nekako uvek vise druzila sa nama, a muza se secam kako nagrce sako na rame, sa cigaretom u ustima, stalno mi je ta slika, kad se setim roda tvoga..."i moje tetka Tine"...

zavrzzzlama

Ugled +12/-1

« Reply #461 on: March 10, 2010, 09:32:41 PM »

Kao sto rekoh, u istom dvoristu, kuce su se "gledale" kao predmet i lik u ogledalu, ziveli su tetka Tinina familija (i Krugijeva) i tetka Ljubinkina. Secam se: babe, Mileta (sto puta sam ga pominjala) i lepe tetka Ljubinke koja je, cini mi se,  imala sina.

Nasla sam ovu slicicu snimljenu u parku. Levo je sin , tetka Ljubinkin. Desno je moj rod, moj brat (clan naseg foruma koji nije hteo da se mesa u vezi tegli sa fetusima kao i uopste   Kuš bre! ). Brat je 1949.godiste tako da je decko do njega neku godinu mladji.

Obratite paznju, imaju slicne sandale, isti model samo druge boje (Borovo). Dokolenice su bile u trendu!  samo se šalim

Iza njih je ulicica u kojoj je, samo malo desno napred, na uglu bila biblioteka. U toj ulicici smo ucili da sviramo harmoniku (mozda cak i u kuci koja se malo vidi).

P.S. Ispravila sam, Titomir i Jugoslav jesu bili nasi vrsnjaci ali ciji su to sinovi (sesta misli Kecman)...to sam zaboravila. Ishitrila sam   
« Last Edit: March 11, 2010, 01:41:03 PM by zavrzzzlama » Logged

Kruger
Global Moderator

Ugled +14/-3

« Reply #462 on: March 16, 2010, 06:13:48 PM »

Kao sto rekoh, u istom dvoristu, kuce su se "gledale" kao predmet i lik u ogledalu, ziveli su tetka Tinina familija (i Krugijeva) i tetka Ljubinkina. Secam se: babe, Mileta (sto puta sam ga pominjala) i lepe tetka Ljubinke koja je, cini mi se,  imala sina.

Nasla sam ovu slicicu snimljenu u parku. Levo je sin , tetka Ljubinkin. Desno je moj rod, moj brat (clan naseg foruma koji nije hteo da se mesa u vezi tegli sa fetusima kao i uopste   Kuš bre! ). Brat je 1949.godiste tako da je decko do njega neku godinu mladji.

<Quoted Image Removed>

Obratite paznju, imaju slicne sandale, isti model samo druge boje (Borovo). Dokolenice su bile u trendu!  samo se šalim

Iza njih je ulicica u kojoj je, samo malo desno napred, na uglu bila biblioteka. U toj ulicici smo ucili da sviramo harmoniku (mozda cak i u kuci koja se malo vidi).

P.S. Ispravila sam, Titomir i Jugoslav jesu bili nasi vrsnjaci ali ciji su to sinovi (sesta misli Kecman)...to sam zaboravila. Ishitrila sam  

Ovaj levo bi trebalo da je Zeljko Cvorovic, tetka Ljubinkin sin???
Ucitelj je na Mirocu
zavrzzzlama

Ugled +12/-1

« Reply #463 on: March 16, 2010, 06:38:06 PM »

Ovaj levo bi trebalo da je Zeljko Cvorovic, tetka Ljubinkin sin???
Ucitelj je na Mirocu

Jupi! Jeste. Upravo sam zvala, ovog desno ( Kuš bre! ) i on mi rekao isto ime. Trenutno je u frci (ovaj desno), pa kad mi javi, dopunjujem post. 
tebi.

zavrzzzlama

Ugled +12/-1

« Reply #464 on: March 28, 2010, 08:42:13 PM »

Kao sto sam obecao jos malo slika dobijenih od Mite Nastasijevica

Gledam slike autobuske stanice koje su postavili Krugi i Admin u nekim drugim temama.
Prisecam se kako smo mi cekali nas autobus ili skraceno "postu".
Evo gde je to bilo.

Samo malo napred (iza ledja deteta), prema mostu. Prodje se "Borovo" itd pa se dodje do poste – preko puta poste, na trotoaru (nije bilo posebne zgrade), bi se negde oko 19 i 30 nacickali...i cekali - tu je bila AUTOBUSKA STANICA! Tu je negde, na istoj strani ulice bio grncar i kafanica koju smo cesto posecivali.

Ako se pitate zasto smo to radili, nema jedinstvenog odgovora kao ni secanja.

Kazu, cekali smo novine. Suljina deca bi ih nosila ulicom prema pristanistu, pa tamo druga ulica paralelna sa glavnom na cijem je raskrscu bila i cesma, skrene se levo i lepo kupis novine to isto vece (od tog dana), a ne da se ceka sutra.

Kazu, deca su moljakala sofera da nas provoza do parkinga (negde kod igralista, valjda)...

Moje secanje - da sam, kao i mnogi, radoznalo zurila da vidim ko je dosao.
Tako, 1966 ili 1967 godine, kada sam poslednji put bila na raspustu u  Starom D. Milanovcu i kada su drugi cekali autobus (ali ne secam se gde je tada bila stanica - mozda je i dalje bila tu, na istom mestu),  a ja dolazila, cula sam "iz publike": "Stigla nova grobarka". Mislili su na ljude koji rade na Lepencu. Brzo je neko rekao (uz glasan smeh): "Sta ti je, bre, pa to je nasa..."

Autobus je dolazio jednom na dan ! Bilo je uobicajeno da se pita: "Ides li da cekas autobus?"

Ne secam se usputnih stanica. Secam se samo (zbog punjenih paprika) da je odmor bio u Kucevu.
Ako neko zna, bilo bi interesantno da nas sve podseti, koje su sve stanice bile na relaciji D.M. - Bgd

Pages: 1 ... 29 30 [31] 32 33 34 |   Go Up
  Print  

Jump to: